Relativeren | Het laatste nieuws

Een relativerende blik op het nieuws

De media brengen ons dagelijks veel informatie, die ons soms ook persoonlijk bezig houdt. Wat moeten we ervan vinden? Is het ernstig? Moeten we ons zorgen maken? Of kunnen we het misschien ook relativeren? Sommige mensen blijken uitstekend in staat om de moeilijkheden die ze tegenkomen in hun leven te relativeren. Hoewel het niet betekent dat we alles moeten relativeren, kunnen we veel van hen leren. Het is soms minder moeilijk als je er op een andere manier naar kunt kijken. Op deze pagina vind je nieuws rondom het onderwerp relativeren. Nieuwsitems, waar je ook met een andere blik naar kunt kijken.


Het coronavirus nog relativeren?

De laatste tijd beheerst het coronavirus het nieuws. Inmiddels is iedereen zich bewust van het serieuze karakter van de ziekte. Het heeft ons dagelijks leven volledig op zijn kop gezet. Maar valt het toch nog enigzins te relativeren? Sommige mensen relativeren het coronavirus met uitspraken als: 'het is maar een griepje'. Ze doen er soms ook een beetje laconiek en lacherig over en ze maken de indruk dat de ziekte weinig voorstelt. Maar behalve dat ze het voor zichzelf relativeren, doen ze dat ook voor een ander door zich niet te houden aan de voorschriften. Vooral jongeren blijven elkaar opzoeken en houden zich niet aan de voorgeschreven afstand van 1,5 meter. In het weekend van 22 maart was het enorm druk in de parken en bouwcentra.

De vergelijking met griep

De vergelijking met griep wordt vaak gemaakt door te kijken naar het type klachten. Zo krijgt 80% van de mensen slechts milde klachten: koorts, hoesten en verkoudheid. Sommigen hebben het virus zonder er zelfs ook maar iets van te merken. Ook het sterftecijfer bij het coronavirus roept vragen op zoals:

Waarom liggen de ICs nooit vol met griepppatiënten?
Elk jaar sterven er wereldwijd 290.000 tot 650.000 mensen aan de complicaties van de gewone seizoensgriep (Bron: www.worldometers.com). Voor dit jaar staat de teller (op 22 maart 2020) op 108.769 griepdoden vanaf januari. Het coronavirus heeft op dit moment wereldwijd aan 13.686 mensen het leven gekost. Dat is aanzienlijk minder. Waarom liggen de ICs dan nu overvol met coronavirus patiënten terwijl je nooit iets hoort over stervende grieppatiënten op de IC? Bron: goeievraag.nl

Op 20 maart verscheen op Kennislink.nl een artikel met de titel: Relativerend rekenen. Daarin wordt beschreven hoe we de impact van de epidemie in proportie kunnen zien door breder kijken dan alleen naar de sterftecijfers. Er worden vergelijkingen met andere ziektes gemaakt, van waaruit je kunt concluderen dat het wel meevalt met de ziekte. De uitbraak van corona blijkt niet zo uniek en bijzonder te zijn. Dit is geruststellend, maar dit heeft tegelijk ook een risico, namelijk dat mensen er gemakzuchtig door worden: 'ach het valt wel mee'. En dit leidt tot gedrag dat er vervolgens weer voor dat de ziekte zich verder kan verspreiden.

Relativeren? Voor wie?

Met name jongeren relativeren het coronavirus wellicht vanuit het idee dat het hen niet zo snel zal treffen. En als ze het krijgen, zullen de verschijnselen mild zijn. Hierdoor stellen sommigen zich erg gemakzuchtig op. Dit zorgt ervoor dat ze hun eigen gedrag weinig aanpassen. Dit is onwenselijk omdat het voor de zwakkeren en ouderen onder ons wel degelijk enorm negatieve consequeties kan hebben. De besmettelijkheid is groot en het sterftecijfer is aanzienlijk hoger dan bij griep. We moeten dingen niet groter maken dan nodig, maar relativeren betekent niet dat we ons onverschillig moeten opstellen. Hoe we de crisis voor onszelf ook beleven. Het blijft belangrijk om ons te houden aan de volgende maatregelen:

  • Was regelmatig je handen.
  • Maak ze droog met een papieren handdoekje
  • Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten
  • Blijf op 1,5 meter afstand van anderen; geef ze geen hand
  • Werk zo mogelijk thuis als het werk het toelaat
  • Blijf thuis bij klachten (verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts)
  • Paniek blijft een slechte raadgever

    Met ontzetting kijken we naar de situatie zoals die nu in Italië is. Een begrijpelijke reden om in paniek te raken: staat dit ons te wachten?! Toch blijft paniek een slechte raadgever. Uit angst dat de maatregelen rondom het coronavirus een negatief effect zouden hebben begonnen veel Nederlanders te hamsteren. Er werden veel lang-houdbare levensmiddelen en toiletpapier ingeslagen. Bij de vraag waarom mensen dit deden, was het antwoord: 'Je weet maar nooit. Misschien moeten we lang in quarantaine, misschien komt er een lockdown en is er niets meer te krijgen'. De hamsterwoede heeft ervoor gezorgd dat sommige producten werkelijk niet meer te krijgen waren. Hamsteren doet hamsteren. De overheid liet weten dat dat hamsteren niet nodig is. Er is reden voor zorg, maar zelfs nu blijft paniek een slechte raadgever. We doen er goed aan om met een andere blik naar de huidige situatie te blijven kijken. We hebben in deze tijd te maken met omstandigheden die nogal frustrerend kunnen zijn. We zijn onzeker over onze toekomst en onze verwachtingen komen vaak niet uit. Dat betekent niet dat we onze verwachingen per se moeten bijstellen. We moeten ons alleen niet voortdurend laten frustreren. Uieindellijk moeten we door. Meer hierover kun je lezen in het artikel: Coronavirus: zo vergroot je je frustratietolerantie

    Relativeren coronavirus: eerder nieuws

    Het coronavirus heeft Europa flink veranderd en paniek slaat bij veel mensen toe. Vooral vanwege de sterfte die genoemd wordt als over het virus gesproken wordt. Maar ook de consequenties hebben nogal wat impact. Ook in Nederland werden er al enige tijd mondkapjes besteld en reizen afgezegd. Nu zijn de scholen dicht en is de horeca gesloten. VRT.be sprak eerder met viroloog Steven Van Gucht. Het coronavirus wordt een pandemie genoemd, maar dat is volgens Van Gucht vooral een kwestie van woordkeuze. "Het woord wordt voorlopig zoveel mogelijk vermeden, want het is een nogal beladen woord. Mensen hebben allerlei associaties met het woord, maar eigenlijk betekent het niet zoveel. Als de WHO een pandemie afkondigt, wil dat niet zeggen dat het plots veel ernstiger is dan daarvoor."

    In korte tijd zijn er veel gevallen bij gekomen, ook in Europa. Is het dan plots besmettelijker geworden? "Nee, we merken de initiële verspreiding niet altijd op", legt de viroloog uit. "Dat is wat we bijvoorbeeld in Italië zien. Het virus ging daar wellicht al een tijdje rond. Plots zijn er enkele ernstige gevallen, waardoor men specifiek gaat testen. En dan beseft men dat het al wijder verspreid is en detecteert men op heel korte tijd veel "nieuwe" gevallen."

    Van Gucht benadrukt vooral dat we het coronavirus moeten relativeren. "Elke keer dat er een dode valt door het coronavirus, wordt dat enorm uitvergroot door de media", zegt hij. "In Europa alleen al sterven elk jaar 40.000 mensen aan de griep. Dat lees je nooit in de kranten. De massale media-aandacht voor het coronavirus geeft een vertekend beeld."

    Lees meer op VRT.be (24 februari 2020)

    Omgekeerde feiten?

    Ook de Nederlandse hoogleraar virologie Eric Snijder relativeert het gevaar van het coronavirus. Aan RTL Nieuws laat hij weten: "Ik vergelijk het weleens met een echt 'killervirus' als ebola. De kans dat je dat overleeft, is relatief klein. Bij het coronavirus is het omgekeerde aan de hand." "Of het nou 0,1 procent, 1 procent of 1,2 procent zal blijken te zijn: , vervolgt hij, "het sterftecijfer valt wel mee. In orde van grootte valt het nieuwe coronavirus nog het best te vergelijken met de klassieke griep. Het nieuwe coronavirus heeft een gevaarlijk imago ontwikkeld, maar in werkelijkheid valt het allemaal wel mee."

    Lees meer op RTL Nieuws (27 februari 2020).

    Het Parool citeert arts en epidemioloog Anja Schreijer, hoofd algemene infectieziekten van de GGD Amsterdam. Zij vertelt dat virusssen uit de corona-groep in principe gewoon verkoudheidsvirussen zijn. Wel is het een nieuw virus, waar nog geen behandeling of vaccin voor is. Dit geeft ons een gevoel van onmacht. 'Mensen worden bang van zaken waar ze geen controle over hebben,' benadrukt Schreijer in het Parool. 'Dat beangstigt ze, maar paniek is nu niet nodig. Het is bijvoorbeeld nog steeds gevaarlijker om te appen in de auto of zonder veiligheidsgordel over de snelweg te rijden.'

    Lees meer in het Parool (28 februari 2020).

    Enkele Cijfers m.b.t. het coronavirus:

    Werleldwijd zijn 2.817 personen overleden aan het coronavirus (Bron: worldometers.info 27 februari 2020), onder wie vooral ouderen en zwakkeren, maar ook hulpverleners. De slachtoffers vielen vooral op het Chinese vasteland.

    Een perspectief: jaarlijks sterven wereldwijd 140.000 mensen aan mazelen, 770.000 mensen aan hiv, 405.000 mensen aan malaria en 1.500.000 mensen aan tuberculose.

    Tot nu toe stierven er dit jaar 77.098 mensen aan de seizoensgriep (Bron: worldometers.info 27 februari 2020)

    Ook valt het aantal besmettingen op een Chinese bevolking van 1,3 miljard mensen te relativeren''.

    Lees meer op de website van De Morgen (25 februari 2020).

    Bekijk hier een fascinerend overzicht van de cijfers
    van wereldwijde geboortes, ziekte en sterfte.

    Het valt wel mee, tóch?

    Massapsycholoog Hans van der Sande relativeert de aandacht voor de uitbraak van het coronavirus nog op een andere manier. Volgens hem geven de media op dit moment overdreven veel aandacht aan iets dat zich jaarlijks herhaalt - niet het virus zelf, maar de paniekvoetbal eromheen. 'Elk jaar duikt er wel een verhaal op, waarbij je denkt: 'we gaan er allemaal aan'. En achteraf valt het dan heel erg mee" vertelde hij tegen Rijnmond. Het zou volgens hem, zeker in de media, allemaal wat minder overspannen en wat minder vaak kunnen.

    Lees meer op Rijnmond nieuws (24 februari 2020)


    Terrorisme? 'Niet het leed relativeren, wel de dreiging'

    Frans Pollux maakt in zijn column in De Limburger van 10 februari 2020 een vergelijk tussen terrorisme en keukentrapjes.Wat is de overeenkomst? Het zijn allebei doodsoorzaken. Volgens sommige statistieken is de tweede categorie zelfs dodelijker, een klassieke vergelijking die nogal eens wrevel wekt. Meestal bij degenen die van het bestrijden of bestuderen van terrorisme hun vak hebben gemaakt. Die alarmisten (zelf noemen ze zich 'realisten') verdenken de optimisten (zelf noemen ze zich 'realisten') van naïef wegkijken of heulen met de vijand.

    Is het dan allemaal niet zo erg en maken we ons te druk? Elk slachtoffer is er toch een teveel? Pollux ontkent niet dat er leed bestaat waar mensen verdriet bij voelen of angst ervaren. Soms komt het erg dichtbij en de media dikken het soms nog aan. Want is het feit dat er in de wereld dagelijks geweld plaatsvindt een reden tot paniek? Hoe groot is de kans dat er werkelijk iets gebeurt dat ons treft? Statistisch is die kans klein. Het leed moeten we zeker niet relatieven, maar paniek is niet altijd nodig.

    Lees meer in De Limburger. (10 februari 2020)

    Hoe groot is eigenlijk de kans op een terroristische aanslag?

    Voor het boek Doe niet zo moeilijk, de kunst van het relativeren mocht ik gebruik maken van de gegevens uit de onderstaande infografic van kunstenaar Kasper Geeroms. Ben je er bang voor dat je zult omkomen in een terroristische aanval? Mensen zijn wel erg makkelijk bang te krijgen, vindt Kasper. Ja, terroristische aanvallen zijn verschrikkelijk en onvergeeflijk, daar bestaat geen discussie over. Maar weten we even zeker dat terrorisme de aardbol zal vernietigen? Integendeel.

    Op basis de infographic van Kasper zou je veel meer angst moeten hebben om in de auto te stappen. De infografic is gebaseerd op Amerikaanse cijfers uit 2015, maar zal gezien vanuit het huidige Europa niet veel verschillen. Het gaat erom dat we een en ander in verhouding zien.


    Nog niet overtuigd? Bekijk hier een fascinerend overzicht van de cijfers
    van wereldwijde geboortes, ziekte en sterfte.
    Dit doet je zeker anders kijken naar het nieuws waar in de media de nadruk op wordt gelegd.


    Doe niet zo moeilijk, De kunst van het relativeren bij boekhandel De Kler Op deze pagina kun je de laatste berichten in de media over het boek Doe niet zo moeilijk, de kunst van het relativeren lezen.

    bestellen bij:
    Managementboek.nl
    Bol.com