Relativeren

Op deze website en in het boek Doe niet zo moeilijk, vind je alles over relativeren. Alles...? Werkelijk...? Alles...? Gaat het er bij relativeren niet juist om dat het niet 'alles of niets' en 'altijd of nooit' is. Gaat het niet om het besef dat het in het leven niet allemaal zwart-wit is? Natuurlijk is dat zo. Er bestaan een hoop grijstinten, maar vooral ook heel veel andere prachtige kleuren. Het leven is veelzijdig. En juist dat maakt het ook zo ontzettend relatief. Op deze pagina vind je verwijzingen naar andere websites die zinnige informatie bieden over relativeren.


12 tips om te leren relativeren

Bij relativeren gaat het erom dat je de dingen waarmee je zit kunt herleiden tot de juiste proporties. Het kan gewoon om kleine irritaties gaan, die niet altijd even belangrijk zijn. Soms wind je je op over iets of iemand terwijl je weet dat het je nergens brengt. Je maakt je misschien druk om problemen op je werk of met je familie. Maar als je daar goed over nadenkt, weet je dat het niet zo belangrijk is als het lijkt.


Maar op andere momenten worstel je misschien met grotere problemen. Althans, voor jou voelt dat zo. Je bent voortdurend aan het piekeren over dingen die je dwars zitten. Het kan zelfs zo zijn dat je je zo overmatig verantwoordelijk voelt dat je je daardoor nachtenlang wakker ligt. Daarbij kan het gaan over zaken die te maken hebben met je gezin of met je vrienden. Je ervaart misschien uitzichtloze problemen met je financiën, met je werk of je gezondheid. Maar ook bij deze 'grote problemen' kun je je afvragen of ze zo belangrijk en urgent zijn. Om in het leven je geluksniveau stabiel te houden is het belangrijk dat je ook je grotere problemen kunt relativeren. Relativeren is voor de één een koud kunstje, voor de ander een moeilijke zaak. Toch kan je leren om problemen weer in het juiste perspectief te zien. De 12 tips die je vindt op SeniorenNet kunnen je helpen.Lees meer...Eén website maar? Nee hoor, andere websites volgen. Weet jij een goede website die over relativeren gaat, dan kan hij er zeker bij. Even de kanttekening dat we geen links uitwisselen met websites die over van alles en nogwat gaan.


tekst: Frank van Marwijk
© Bodycom Lichaamscommunicatie