Soepel meebewegen

Stel je voor dat je bovenop een berg staat en vanaf daar een bal laat vallen. Die bal zal waarschijnlijk niet in een rechte lijn naar beneden rollen. Een berg heeft immers allerlei glooiingen, kuilen en bulten. Ook zullen er verschillende obstakels in de weg staan zoals rotsblokken en stenen. Die bepalen de route waarop de bal naar beneden rolt. Die obstakels kunnen er ook voor zorgen dat de bal halverwege blijft steken. Je weet dus niet precies waar de bal uiteindelijk belandt. Misschien maakt dat je ook niet zoveel uit, als hij maar beneden komt.


Een bal die een berg afrolt kan alle kanten op.


Maar het kan ook zijn dat je een exacte bestemming in gedachten hebt waar de bal terecht moet komen. De obstakels die de bal van koers veranderen worden dan opeens obstructies. Ze vormen belemmeringen waar jij je aan stoort en waarvan jij vindt dat je ermee aan de slag moet. Je zult bomen moeten gaan omzagen, kuilen moeten dichten en bulten moeten effenen. Soms heeft dat het effect dat jij wilt, maar soms zul je ontdekken dat de bal toch zijn eigen pad kiest.

In welke richting?

De bal die naar beneden rolt lijkt heel erg op ons leven. Misschien heb je voor jezelf een richting bepaald waar je heen wilt gaan. Onderweg zul je obstakels tegenkomen. Dit zijn de tegenslagen, onenigheden en vervelende gebeurtenissen die je dagelijks ontmoet. Die zorgen ervoor dat je van het pad raakt of dat je vast komt te zitten. Als jij maar één uitweg ziet in de richting van een rigide eindbestemming, dan wordt je leven een flink geploeter. Je zult dan je obstakels uit de weg moeten ruimen. Je zult nu geen bomen zagen en kuilen dichten, maar problemen bestrijden en conflicten uitvechten. Soms lukt dat. Maar als dat niet zo is, dan kan dat leiden tot ergernis en frustratie.

Een nieuw pad

Maar moet je je wel zo inspannen? Als het om de bal gaat, kun je ook gewoon accepteren dat die een in een andere richting rolt dan jij vooraf gepland had. Als hij blijft steken, hoef je misschien geen rotsblokken uit te graven, maar kun je de bal weer een klein zetje geven. Uiteindelijk komt hij ergens anders terecht, maar misschien is dat helemaal niet erg. In het leven en op het werk is dat ook zo. We stellen specifieke doelen en raken van slag als het niet helemaal uitpakt zoals gepland. We winden ons op over de resultaten, zonder te kijken of die ons ook iets moois hebben gebracht. Vanaf je nieuwe bestemming gaat je leven weer verder en dat kan je ook veel goeds brengen. Loop je ergens tegenaan dat jou belemmert, dan hoef je niet altijd een strijd aan te gaan. Je kunt jezelf ook een zetje geven in een andere richting. Je bewandelt dan weer een nieuw pad met nieuwe kansen.

Tegenwicht bieden

Het bijzondere is dat we vaak de neiging te hebben om tegenwicht te bieden en de strijd aan te gaan. Dat geldt ook voor onze omgang met mensen. Als iemand anders denkt dan jij of kritiek heeft op jouw manier van doen, dan voel je je misschien aangevallen. Je wilt je dan meteen verdedigen of terugvechten. Dat is niet raar. Het is eigenlijk een natuurlijke reactie. Probeer de volgende oefening maar eens uit met twee vrienden of collega's. Vraag hun of ze tegenover elkaar willen gaan staan met hun handpalmen tegen elkaar. Zeg dan tegen de linker persoon dat hij of zij op jouw teken mag beginnen te duwen. Wat gebeurt er dan? Wat doet de ander? Terugduwen! Toch heb je helemaal niets gezegd over wat de ander zou moeten doen. Die persoon had ook anders kunnen reageren: opzij stappen, naar achteren meebewegen, een dansje doen... Whatever! Maar dat doen we niet. We duwen terug. Net als we bij elke weerstand die we tegenkomen terugduwen.

Soepel meebewegen

Let er de volgende keer als je te maken hebt met tegenslag of conflict eens op wat je doet. Begin jij meteen bomen te zagen en rotsblokken uit te graven? Ga jij meteen terugduwen? Je kunt ook anders reageren. Observeer, neem de tijd en reageer niet direct. Wat is er aan de hand en wat heeft het tot gevolg? Wat gebeurt er als je meebeweegt in plaats van dat je de strijd aangaat? Misschien zorgt dat ervoor dat je op een andere eindbestemming terecht komt. Misschien komen je verwachtingen niet uit en zijn de resultaten anders dan gepland. Maar in veel gevallen is dat helemaal niet zo erg.


tekst: Frank van Marwijk
© Bodycom Lichaamscommunicatie