Relativeren? Wie doet er moeilijk?

In het boek Doe niet zo moeilijk én op deze website leer je de kunst van het relativeren. Aan de hand van verschillende voorbeelden en technieken ontdek je hoe je je moeilijkheden (en je reactie daarop) beter in verhouding kunt zien. Het hoeft niet zo moeilijk! Dit is bedoeld voor iedereen die moeilijk doet, voor iedereen die vindt dat anderen moeilijk doen en voor iedereen die gewoon even wat relaxter in het leven wil staan.

Nou denk je bij het bovenstaande meteen dat dat dus geldt voor iedereen. En dan heb je gelijk. Iedereen doet wel eens moeilijk, al beseffen we dat niet altijd. Dat heeft ermee te maken dat verschillende mensen dingen bekijken vanuit een verschillend perspectief. Wat jij beschouwt als een gewaardeerde eigenschap van jezelf, kan door een ander misschien juist als moeilijk doen gezien worden. En jij kunt vinden dat anderen juist moeilijk doen. Het één is niet per se juister dan het ander.

Wie doet er moeilijk?

Jij werkt bijvoorbeeld altijd heel precies en nauwkeurig. Je let op de details en maakt er een gewoonte van om alles fijntjes af te werken. Daar neem je de tijd voor. Misschien verwacht je van anderen eenzelfde nauwkeurigheid. Maar die anderen vinden jou mogelijk erg pietluttig: 'Doe niet zo moeilijk!' Zij houden ervan dat het een beetje opschiet en kijken naar the BIG picture. Ze nemen het niet zo nauw met de details maar hanteren een lossere, maar ook wat onbesuisde benadering. Zo is het werk snel gedaan, maar het heeft niet de secure kwaliteit die jij op prijs stelt. Waarom doen zij zo moeilijk en kunnen ze het niet netjes afwerken?

Mensen met uiteenlopende kwaliteiten kunnen allergisch reageren op elkaars gedrag. Dit wordt mooi uitgedrukt in het kernkwadrant van Daniel Ofmann.


Zo kun je jezelf als ijverig zien (jouw kernkwaliteit). Dat kan doorschieten waardoor je stressvol overkomt (jouw valkuil). Een leerzaam doel voor je zou zijn om meer relaxed te zijn (jouw uitdaging). Je kunt dus wat leren van iemand die zelf relaxed is, maar dit kan ook doorschieten. Jij ziet die relaxte kwaliteit van die ander misschien eerder als luiheid.(jouw allergie) Iemand die té relaxed is zou dus weer van jou wat kunnen leren. Dat kunnen we alleen als we openstaan voor elkaars belevingswereld en die niet meteen veroordelen.

Elkaar uitstekend aanvullen

Iedereen heeft zijn eigen (kern-)kwaliteiten, maar die kunnen nogwel eens botsen. Anderen vinden dat jij moeilijk doet. Jij vindt juist dat die anderen moeilijk doen. En vervolgens kunnen we geërgerd op elkaar reageren. Ik denk dan: dát is pas moeilijk doen! Een strijd om het gelijk levert meestal weinig op. Leren relativeren houdt in dat je de situatie ook kunt bekijken vanuit de positie van de ander. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en die kunnen elkaar uitstekend aanvullen.


tekst: Frank van Marwijk
© Bodycom Lichaamscommunicatie